Kurrens Faipar
Kiadja a Faipari Innovációs Társaság
Phd Dolgozatok

Főoldal

Nagydoktori értekezések
Cikkek és előadások
Tudományos archívum
Linkek
Támogatóink
Rólunk

api Több okból is őszinte örömmel vállalkoztam a faipari kutatások eredményeit közreadó első elektronikus folyóirat előszavának megírására:

- ismert, hogy a volt budapesti székhelyű Faipari Kutató Intézet és a Faipari Minőség Ellenőrző Intézet (FAIMEI) tevékenysége az elmúlt években átkerült Sopronba a Faipari Mérnöki Karon szervezett "Faipari Kutatási, Továbbképzési és Szolgáltató Központba". Így hazánkban a faipari alap- és alkalmazott kutatások egy intézménybe koncentrálódtak. Ennek megfelelően karunk elemi érdeke, hogy megragadjon minden publikálási lehetőséget.

- az új folyóirat fontos eszköz lehet a tudomány és a gyakorlat közötti kapcsolat fejlesztésében. Divatosan fogalmazva: hasznosan segítheti a "tudástranszfert" a faipar területén. Ennek fontosságát pedig nem elég felismerni, hangsúlyozni, hanem meg kell találni azon módszereket, eszközöket, amelyek segítségével az érdeklődők gyorsan és megbízhatóan információkhoz juthatnak.

- úgy hiszem ma az "internet világában" e folyóirat lehet ennek a leghatékonyabb eszköze.

Milyen konkrét célok vezérelték a Faipari Innovációs Társaságot a folyóirat indítására:

- a Faipari Mérnöki Karon működő "Cziráki József Faanyagtudományok és technológiák" Doktori Iskola több mint 10 éve működik eredményesen. Az eddig elkészült mintegy 40 disszertáció értékes eredményei azonban csak körülményesen érhetők el.

- évente 50-60 diplomamunka, szakdolgozat készül, ezek között egyre több a nagyobb figyelmet érdemlő.

- utoljára említjük, de a fontosságát tekintve első helyre kívánkozna a különböző kutatási programok, projektek (OTKA, Jedlik, Baross, GVOP, EU szintű) eredményeinek közreadása.

 

A most útjára induló folyóirat tehát egy fontos missziót kíván betölteni: fokozatosan szeretné a "híd" szerepét betölteni a faipari tudomány és a gyakorlat között.

A Faipari Innovációs Társaság e nemes kezdeményezéséhez folyamatos segítséget biztosítunk, és sok sikert kívánunk.

 

Sopron, 2007. november 12.

 

 

Prof. Dr. dr. h.c Molnár Sándor

dékán

 

Szerzőinknek